Food, Lifestyle, My Work

Visit Helsinki: Roster

July 21, 2016

roster12

I’ve been eagerly waiting to present you the new, hottest and most awaited opening of a restaurant in Helsinki’s food scene – Roster! In my “Visit Helsinki” section, I’m happy to write about this “newborn” but don’t be fooled, it’s partially owned by big chain of great restaurants “Royal Ravintolat” and is ran by three skilled, passionate and with a long careers in their pockets, chefs Kari Aihinen, Olli Kolu and Burt Kotkavuori, all originating from a fine dining, one of the longest standing kitchens of Savoy restaurant. Let’s not forget to mention Mr.Boss – Paul Hickman, overlooking everything and equally putting in as much love and dedication.

Olen odottanut malttamattomana sitä hetkeä että saan esitellä teille tämän uuden, hotin ja todella odotetun Helsinkiläisen ruoka skene tulokkaan, Rosterin! Olen niin iloinen saadessani esitellä teille tämän tulokkaan minun Visit Helsinki sarjassani. Mutta älkää antako tulokas sanan hämätä. Sillä sen omistaa osittain iso ketju nimeltään Royal Ravintolat. Ja sitä pyörittävät kolme taitavaa, suuren intohimon omaavaa ja jo pitkän uran tehnyttä henkilöä. Keittiömestari Kari Aihinen, Olli Kolu ja Burt Kotkavuori. Jotka kaikki tulevat yhdestä Helsingin vanhimmasta fine dining ravintolasta Savoysta. Unohtamatta Herra Pomoa Paul Hickmania. Joka valvoo koko ravintolan toimintaa, antaen yhtälailla rakkautta ja omistautuneisuutta tähän projektiin.

Throughout last two years, the competition on the Helsinki’s food scene has been fierce and therefor you really need to offer something special and be able to deliver in order for the crowd to keep on coming in and keep the place running. I can’t even try to portray you how much Helsinkians were waiting for an opening of this restaurant… So much that they even had to open a pop up one next door just to give a teaser of what was coming soon.

Kilpailu on ollut todella ankaraa Helsingin ruoka skenessä viimeisen parin vuoden aikana. Ja tästä syystä ravintoloiden on pakko tarjota jotakin erikoista ja pystyä täyttämään ihmisten toiveet. Jotta asiakkaat palaisivat takaisin yhä uudestaan ja uudestaan, jotta ravintolan toiminta pysyisi voitollisena. En voi edes kuvitella että miten paljon Helsinkiläiset ovat odottaneet tätä ravintolaa…Tai itseasiassa voin, sillä kysyntä on ollut niin valtaisaa. Että heidän oli avattava etukäteen pop up versio tästä ravintolasta aivan naapuriin. Jotta ihmiset olisivat saaneet maistiaisia siitä, että mitä tuleman pitää.

roster11

After small changes of the opening day, Roster was ready to start it’s game and oh boy, did they take Helsinki by the storm?!! To start with, it’s location couldn’t be more perfect! It’s overlooking the legendary Havis Amanda fountain, Market Square and Helsinki’s sea port. Right next to it is also a must visit Esplanade park and President’s palace. It’s a very big restaurant, spread out on two floors, top one known to be more casual with a bar and downstairs – more cosier and private one with a cabinet for bigger groups and 3 special, so called “Chef’s table” with a view on the open kitchen, where you can see chef’s doing their magic and interact with them.

Ravintola oli valmis avattavaksi muutaman avauspäivän ajankohdan muuttumisen jälkeen. Ja voi pyhä Sylvi millä sykkeellä he tulivatkaan portista sisään!
Näin alkajaisiksi. Sijainti on mitä mahtavin! Se sijaitsee ihan Havis Amandan, Kauppatorin ja sataman kupeessa. Ja myös turistien suosima Esplanadi ja Presidentin linna sijaitsevat välittömässä läheisyydessä. Ravintola on iso, ja se levittäytyy kahteen kerrokseen. Ylin kerros on rennompi kokonaisuus baareineen. Kun taas alakerta on viihtyisämpi ja yksityisempi. Ja jossa sijaitsee myös kabinetti, isompia ryhmiä varten. Kuin myös kolme keittiömestarin pöytää. Joista on esteetön näköala keittiöön. Ja joista myös näkee kokkien tekevän taikojaan ja joista myös pystyy kommunikoimaan heidän kanssaan.

roster15

roster14

During Summer, when the weather allows, a small terrace is open too. Something else that sets Roster up high on the list is the fact that they’re open every day of the week, serving lunch Mon-Fri, Saturday is all about a-la carte menu the whole day, while Sundays are reserved for a so called “Sunday Roast”, a day imagined to be a family day, when everybody gathers around the table and share good, homemade meals and enjoy the unpretentious vibe of Roster.

Pieni terassi on myös auki kesä aikaan, mikäli säät sallii. Ja eräs toinen asia mikä tekee Rosterista poikkeuksellisen. On se fakta että se on auki 7 päivää viikossa. Lounasta on tarjolla Ma-Pe, La on ainoastaan Ala Carte päivä ja Su on varattu niin sanotulle “Sunday Roastille” Se on tarkoitettu perhe päiväksi. Jolloin kaikki kokoontuvat pöydän ympärille jakamaan ihania kotiruokia. Ja nauttimaan mutkattomasta Rosterin ilmapiiristä.

roster13

That’s something that chef Kape told me, they don’t want to offer anything super fancy, not too much “fooling around”, just an honest food, made of the best ingredients possible, with the best service and presentation. Their kitchen has no “genre”, they just make food that they want to make, inspired by the whole world’s cuisine and try their best in order that the final dish on your plate looks and tastes as divine as possible.

Keittiömestari Kape kertoi minulle. Että he eivät halua tarjota mitään super hienoa, mitään “nypläilyä”. Vaan rehellistä ruokaa. Mikä on valmistettu parhaista raaka-aineista. Ja mikä on presentoitu ja tarjoilu sydämellä. Heidän keittiö ei edusta mitää tiettyä genreä. Vaan he valmistavat sellaista ruokaa mitä he itse haluavat valmistaa. Käyttäen kaikkia maailman ruokakulttuureita inspiraationaan. Ja yrittävät parhaansa että valmis ruoka annos näyttäisi ja maistuisi niin taivaalliselta kun se vain mahdollista.

Right after being seated, we got a nice and attentive service, bringing us cocktails to sip on while we check out the menu. Menu caught me by a happy surprise, because the names of the dishes were so original and fun, something I haven’t expected or seen in other restaurants in Helsinki. It’s been a really tough task to choose only few dishes, but we were in a foodie mood of trying COD Amanda and Ass Paragus as the starters.

Saimme heti istuuduttuamme ystävällistä ja huomaavaista palvelua. Meille tuotiin cocktailit. Joita me pystyimme siemailemaan, katsoessamme ruokalistoja läpi. Eräs seikka ruokalistassa sai minut yllättymään iloisesti. Annosten nimet ovat todella omaperäisiä ja hauskoja. Se on sellainen seikka jota en ole ennen nähnyt yhdessäkään muussa Helsinkiläisessä ravintolassa. Oli tosi vaikeata valita ainoastaan muutama annos. Mutta meidän foodien mielet saivat meidät kuitenkin valitsemaan COD Amanda ja Ass Paragus alkuruuat.

roster1

roster9

First off, comes a nice bowl of green salad, home bread and some butter. This was the best home bread I’ve tried in a long time. Simply perfect and reminded me a lot of traditional Croatian bread baked under the heavy metal bell ( I know, sounds funny :D, but that’s the best translation I can do ).

COD Amanda was an amazing surprise! For a raw fish lover, like I am, that was just a perfect starter and a very interesting one. Combination of cod fish, capers, clam creme and mint leaves. It’s very fresh, “summery” and full bodied dish. Nothing was too much or too less about it, just simply perfect in all of it’s simplicity.

Ensimmäisenä meille tuotiin miellyttävä vihersalaatti kulho, kotitekoista leipää ja voita. Leipä oli parasta mitä olen maistanut pitkään aikaan. Se oli täydellisen makuista ja mustutti minua perinteisestä Kroatialaisesta leivästä joka leivotaan valurautaisen kuvun alla (tiedän kuulostaa oudolta. Mutta en keksi parempaa käännöstä tähän hätään).

COD Amanda oli mahtava yllätys. Se oli täydellinen ja mielenkiintoinen alkuruoka, tällaiselle raan kalan ystävälle, niin kuin minä olen. Turskan, kapriksen ja simpukka cremen ja mintun lehden yhdistelmä. Se oli todella raikas, kesäinen ja todella täyteläisen makuinen annos. Ja siinä ei ollut mitään liikaa tai liian vähän. Vaan se oli täydellinen, kaikessa yksinkertaisuudessaan.

roster5

Ass Paragus was marinated white asparagus with watercress, dried duck crumbles and pecorino cheese dressing. Crunchy, strong in taste, but also a perfect starter for a meat eater. Not too heavy, you could taste each ingredient on your plate and def. taste that all of the produce is so fresh and well prepared.

Ass Paraguksessa oli marinoitua valko parsaa, vesikrassia, kuivatettuja ankan murusia ja pecorino juusto kastiketta. Rapea, vahvan makuinen ja täydellinen alkupala lihan syöjälle. Maku ei ollut liian “raskas”. Ja pystyin maistamaan jokaisen raaka-aineen erikseen lautasellani. Mausta päätellen annos oli todella tuoreenomainen ja todella antaumuksella valmistettu.

roster2

Onto the main courses – Mrs. Pulpo, Bond Special and Beanz Meanz Heinz ( see, I told you that the names were super cool 😀 ).

Mrs Pulpo – this was my main course and my so to say “testing dish”! I like to believe that I’m somewhat of a fish expert and I have been raised eating only the best of fish and seafood so I know a good fish dish when I see/ taste one. To see an octopus dish on restaurant menus isn’t very common case in Helsinki. If there is some octopus, usually it’s baby octopus and completely pan fried that it’s more like you’re eatings chips rather than a fine seafood.

Seuraavana vuorossa on pääruuat – Mrs. Pulpo, Bond Special ja Beanz Meanz Heinz (näettekö? niin kuin jo kerroin nimet ovat todella makeita 🙂 ).

Mrs. Pulpo – tämä oli minun annokseni ja samalla se “arvostelu annos”. Pidän itseäni jonkinlaisena kala asiantuntijana. Ja minut on kasvatettu syömään ainoastaan parasta kalaa ja mereneläviä. Joten tiedän heti nähtyäni/syötyäni kala annoksen. että onko se hyvä. Se että näkee mustekala annoksen ravintolan ruokalistalla ei ole mitenkään tavanomaista Helsingissä. Jos sellainen kuitenkin löytyy, se on yleensä pannulla paistettua “baby” mustekalaa. Ja se maistuu enemmänkin Taffelin perunalastuilta kuin maukkaalta merenelävältä.

roster3

Mrs Pulpo was just as dreamy as I have hoped for it to be! It came with chickpea – avocado hummus, romesco sauce and chopped up coriander on top. I couldn’t have wished for a better dish! I’m an addict to hummus and I must say that this avocado version caught me off guard and I wished that there would have been a bigger portion of it because I loved it so much. Pulpo itself was perfectly “meaty”, dense, tender and very Mediterranean tasting. I was interested to know more about it, because half of it was very soft and half of it was bit more “chewier” and I could also taste some red wine in it, so I have asked the service to let me know how did they prepared this dish. They were nicely surprised about my knowledge and taste, because it turns out that the pulpo was marinated in red wine sauce, it was baked and just before serving it, they quickly pan fry it and that’s the reason why it’s half dense and half soft. All in all – I was sold! 🙂

Mrs. Pulpo maistui yhtä unenomaiselta kun mitä olin etukäteen toivonutkin. Sen kylkiäisenä tuli kikherne/avocado hummus, romesco kastike. Ja vielä koko annoksen päälle hienoksi hakattu korianteri. Parempaa annosta en olisi voinut toivoa! Olen hummus addikti. Ja pakko myöntää, että tämä avocado versio löi minut ällikällä. Ja olisin toivonut että sitä olisi ollut enemmän annoksessa, sillä rakasti sitä todella niin paljon. Itse Pulpo oli täydellisen “lihaisa”, kiinteä, murea ja todella paljon Välimerelliseltä maistuva. Halusin tietää enemmän annoksesta. Sillä puolet siitä oli pehmeä ja toinen osa oli sitkeää. Ja maistoin myös annoksessa tuulahduksen puna viiniä. Joten minun oli pakko kysyä tarjoilijalta, että miten annos oli valmistettu. Hän yllättyi minun tietämyksestä ja tarkasta mausta. Sillä minulle selvisi että mustekala oli tosiaan marinoitu puna viinissä. Jonka jälkeen se oli paistettu uunissa. Ja juuri ennen tarjoilua, se oli pyöräytetty pikaisesti pannulla. Tästä syystä mustekalan rakenne oli puoliksi kiinteä ja puoliksi pehmeä. Mutta joka tapauksessa, olin myyty! 🙂

roster6

Bond Special was a dish that I simply HAD to present because it’s a total hit now everywhere in the world and so many places have their own versions of it. Welcome the main act – fried cauliflower steak! Yep, it’s a perfect vegetarian dish which anybody else would love too! Very filling, delicious dish with crushed peanuts, satay sauce and crispy onion. Just the aroma of this dish upon arriving to the table was overwhelming. I have loved the way they brought out a small vibe of Asia in this dish. I could only go back to Roster for this dish, it’s so good and a must try.

Bond Special oli annos jonka minun oli pakko esitellä teille. Sillä se on suuri hitti maailmalla tällä hetkellä. Ja niin monella ravintolalla on siitä oma versio. Saanko esitellä teille illan pääesiintyjän – paistettu kukkakaali pihvi! Kyllä, se on täydellinen vege annos, johon kaikki rakastuvat! Todella täyttävä, herkullinen annossa jossa on lisäksi hienonnettua maapähkinää, satay kastiketta ja rapeaa sipulia. Jo se tuoksu siinä vaiheessa kun annos tuotiin pöytään, oli sanoinkuvaamaton. Rakastin sitä että annokseen oli tuotu mukaan ripaus Aasian tunnelmaa. Voisin palata takaisin Rosteriin ainoastaan tämän annoksen takia. Sillä se oli niin maukas ja ihan pakko valinta.

roster7

roster8

Last – meat eaters paradise – pork schnitzel with poached egg, Hollandaise sauce, white broad beans and crushed tomatoes with a side of house baked potatoes. Could we just stop at the potatoes before we continue? Those potatoes were the most delicious, buttery, perfectly roasted potatoes I’ve ever tried anywhere. If you do visit Roster, please don’t forget to order those potatoes, you’ll thank me later. 😀

This dish was def. a hearty, manly one and everything was just perfectly made, from the softness and crunchiness of the schnitzel, to a perfectly made poached egg and wonderfully fitting Hollandaise sauce make for an extra A+ and another “must try” dish.

Ja viimeisenä – lihansyöjän paratiisi – Possu schnitzel uppomunan kera. Lisäksi Hollandaise kastiketta, valko härkäpapua ja tomaattimurskaa. Lisukkeena talon paahdetut uuniperunat. Pysähdytäänpä hetkeksi näihin uuniperunoihin, ennen kuin jatkamme? Sillä nämä perunat olivat parhaimpia, voisia, täydellisesti paahdettuja perunoita. Mitä olen ikinä maistanut missään. Ja jos käyt Rosterissa. Älä unohda tilata näitä perunoita, tulet kiittämään minua tästä vinkistä myöhemmin. 🙂

Tämä annos oli todella miehekäs. Se oli täydellisesti valmistettu. Schnitzelin pehmeäys ja kuoren rapeus, täydellisesti valmistettu uppomuna, ja anookseen täydellisesti sopiva Hollandaise kastike. Tekivät tästä annoksesta napakympin ja toisen “pakko valinta” annoksen.

roster10

Finally – dessert! Not much space is left in the stomach, but there always must be some room for the dessert, right? We have asked our waiter to choose us their best dessert and she said that the main hit was their White Rhino pannacotta. This pannacotta came with a lavender sorbet, rhubarb jam, crushed pistachios and egg whites cream. Good Lord in heaven, this was to die for dessert! So fluffy, creamy and no wonder why this is a house special!

Ja vihdoinki – jälkiruoka! Vatsaan ei jäänyt paljon tilaan. Mutta aina on sen verran tilaa, että sinne yksi jälkiruoka mahtuu. Vai mitä? Pyysimme tarjoilijaa valitsemaan meille hänen mielestään heidän paras jälkkäri. Ja valinta osui White Rhino pannacotta annokseen. Laventeli sorbetti, raparperi hilloke, murskattu pistaasipähkinä ja munan valkuais kerma. Voi taivas varjele että tämä jälkiruoka oli erinomainen! Niin ilmava ja kermainen. Enkä yhtään ihmettele sitä että tämä jälkkäri on se talon erikoinen!

So dear readers, yes, once again I was more than glad to present you another gem in my city. I know that many of you are or will be visiting Helsinki soon, so make sure to book your table in advance because these are some of the hottest seats in the city right now. 🙂

*This post has been made in collaboration with Roster. All of the opinions are my own.

*Thank you to Kape for making this collaboration possible and sweet Miss Iina for her attentive service.

*Photography by: Natali K. photography

Joten rakkaat lukijani. Oli jälleen kerran suuri ilo esitellä teille eräs kaupunkini “helmistä”. Tiedän että moni teistä tulee vierailemaan Helsingissä lähiaikoina. Joten muistuttaisinkin teitä varaamaan pöydän ajoissa. Sillä nämä pöydät ovat kaupungin halutuimpia tällä hetkellä. 🙂

*Tämä postaus on tehty yhteistyössä Raivintola Rosterin kanssa. Kaikki mielipiteet ovat minun omiani.

*Kiitos Kape tästä yhteistyö mahdollisuudesta ja kiitos ihanalle neiti Iinalle hänen huolehtivasta palvelusta.

You Might Also Like

27 Comments

 • Reply Garuba Khadijah July 21, 2016 at 10:39 AM

  Hmmmmm… That looks yummy
  https://dimplekhadi.blogspot.com/

  • Reply natali karppinen July 21, 2016 at 4:18 PM

   Thank you !

 • Reply Jo July 21, 2016 at 11:02 AM

  The bread alone looks delicious. I could live on just that. No butter and skip the mains, then go straight to the dessert. But then, I would be missing so much. Well done, Natali.

  • Reply natali karppinen July 21, 2016 at 4:19 PM

   Yep, every single dish was perfect and you would miss out on so much if you would skip them :D. Thank you for the compliment!

 • Reply Hayley Larue July 21, 2016 at 12:06 PM

  The pork with the poached egg looks AMAZING! I love meals with a pouched egg on top! <3

  BlondieInTheCity.com

  • Reply natali karppinen July 21, 2016 at 4:20 PM

   I love poached eggs on anything and everything! 😀

 • Reply salome July 21, 2016 at 2:42 PM

  wow cool post , these food looks and incredible and so yummy
  also check out my blog

  https://thefashionsateen.wordpress.com/

  • Reply natali karppinen July 21, 2016 at 4:19 PM

   Thank you Salome!

 • Reply mihaela July 21, 2016 at 4:31 PM

  love this, great post! hope you’re having an amazing day 🙂

  facebookpage

  • Reply natali karppinen July 23, 2016 at 8:48 AM

   Thank you Mihaela, have a great day too!

 • Reply Lindsey Simon July 21, 2016 at 6:17 PM

  Everything looks so delicious! Amazing photos too!

  Love, Lindsey
  https://www.thenomisniche.com/

  • Reply natali karppinen July 23, 2016 at 8:47 AM

   Thank you sweet Lindsey!

 • Reply Fabrizia July 21, 2016 at 6:32 PM

  Sounds like a great place to be!
  Fabrizia – Cosa Mi Metto???

  • Reply natali karppinen July 23, 2016 at 8:47 AM

   Thank you Fabrizia, yes, it’s def. a hot spot!

 • Reply Angie July 21, 2016 at 10:29 PM

  This place look fantastic! Your pictures are beautiful.

  https://www.thefashionfuse.com

  • Reply natali karppinen July 23, 2016 at 8:47 AM

   Thank you dear, glad that you liked the post!

 • Reply Shannon Jenkins July 22, 2016 at 12:45 AM

  Yum! That cocktail is calling my name! Looks amazing!

  <3 Shannon
  Upbeat Soles

  • Reply natali karppinen July 23, 2016 at 8:47 AM

   Thanks so much Shannon!

 • Reply Olga Pancenko July 22, 2016 at 4:30 AM

  Beautiful pictures!!

  http://www.falifo.com

  • Reply natali karppinen July 23, 2016 at 8:46 AM

   Thank you dear Olga!

 • Reply Lisa July 22, 2016 at 8:50 AM

  Beautiful, i just want to eat, must be very delicious

  My hompage https://www.missygowns.com/

  • Reply natali karppinen July 23, 2016 at 8:46 AM

   Thank you Lisa! Yes, great restaurant!

 • Reply Matea July 22, 2016 at 12:46 PM

  Super izgleda, ovo bi mi tako lako rješilo problem današnjeg ručka da si mi bliže! 🙂

  • Reply natali karppinen July 23, 2016 at 8:46 AM

   Hhahaah, o da! Stvarno je izbor restorana velik i sarolik, ovdje bi uvijek nesto novo nasla za sebe. 🙂

 • Reply Tatjana July 22, 2016 at 3:54 PM

  Beautiful photography and writing Natalie!
  I love easy, honest cooking. Too many ingredients won’t do for me.
  Funny enough, I never would have thought to visit Helsinki (because of the cold obviously) but my thinking has been reversed since I started reading your blog:)
  Cheers to you!
  T.
  https://tbymallano.wordpress.com/

  • Reply natali karppinen July 23, 2016 at 8:45 AM

   Oh wow! Thank you on these words Tatjana! I hope that you will visit Helsinki someday, it’s not always so cold here. 😀

 • Reply Klaudia July 28, 2016 at 9:07 PM

  Okay I am a huge fan of food and eating at nice places and from the first two photos you can already tell it is lovely but just the bread itself looks absolutely delicious
  https://kllaudiiia.blogspot.co.uk
  Klaudia x x x

 • Leave a Reply